Bekas ketua polis tidak setuju kerajaan bina tempat lumba drag, tidak selesaikan isu lumba haram

0 Comments

harga toyota bandung

Cadangan bagi membina tempat perlumbaan drag untuk mat rempit (pelumba motosikal haram) beraksi tidak dipersetujui oleh bekas ketua polis Kuala Lumpur, Datuk Dell Akbar Khan. Beliau berpendapat cadangan tersebut bukan boleh menyelesaikan isu lumba haram malah mungkin boleh memakan diri, laporan The Malaysian Insight.

“Apabila saya mencadangkan agar mat rempit dibenarkan untuk berlumba di litar yang betul pada tahun 1980an, idea tersebut adalah bagi memastikan aktiviti tersebut dapat berlangsung dengan selamat.

“Walau bagaimana pun, selepas berlumba (di litar yang disediakan), mereka (mat rempit) boleh pula sambung berlumba secara haram di jalanan pula. Kita sangkakan dengan membenarkan mereka berluma di litar yang disediakan, masalah ini (lumba haram) dapat diselesaikan, tetapi rupanya ia tidak membuatkan mereka berhenti untuk berlumba pula di jalanan,” kata Dell, sambil menambah pihak kerajaan harus membuat kajian yang lebih terperinci untuk berbuat demikian.

Pada tahun 2016, ketika Dell menyuarakan pendapatnya untuk membenarkan perlumbaan jalanan di Kuala Lumpur, tetapi ia mungkin boleh mendorong peningkatan perjudian pula. Dahulu, bekas ketua polis KL inilah yang bertanggungjawab ‘mengangkut’ pelumba haram pada tahun 80an sebelum membenarkan mereka berlumba di litar Shah Alam ketika itu.

Baru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan rancangan kerajaan untuk membina litar lumba drag di setiap negeri. Katanya, cadangan ini dibuat dalam usaha memperkasakan program pembangunan sukan permotoran dalam negara, dan ia akan dimasukkan dalam Belanjawan 2023 yang akan dibentang Oktober ini.

Promo toyota bandung