Dua individu meninggal dunia selepas dilanggar lori ketika menukar tayar Proton Preve di tepi jalan

0 Comments

harga toyota bandung

Dua individu telah terbunuh semalam apabila mereka dilanggar oleh sebuah lori ketika sedang menukar tayar kereta di tepi jalan berhampiran Bukit Rotan di KM11.5 Jalan Kuala Selangor menuju ke Kuala Lumpur.

Insiden yang berlaku sekitar pukul 4.40 petang semalam ini dirakam oleh video dashcam seorang pengguna jalan raya yang lain, dan kini tular di laman-laman sosial. Dalam laporan Utusan Malaysia, Ketua Polis Daerah Kuala Selangor Superintenden Ramli Kasa berkata, siasatan mendapati kereta Proton Preve yang dinaiki penyelia Kementerian Kesihatan di Seremban, Negeri Sembilan yang berusia 55 tahun sebelum itu dipercayai pancit.

Dia kemudiannya dibantu oleh seorang lelaki berusia 40 tahun yang datang ke lokasi kejadian dengan memandu Proton Wira. Malangnya tidak lama kemudian, sebuah lori dari arah Kuala Selangor dipercayai gagal mengelak lalu melanggar kedua-dua lelaki itu. Kejadian itu mengakibatkan mangsa meninggal dunia di lokasi sama. Ramli turut menjelaskan bahawa kes ini disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Beliau turut menyatakan bahawa lokasi kemalangan merupakan jalan lurus dua lorong dan keadaan cuaca baik serta jalan rata. Berdasarkan video kejadian tersebut, lori berkenaan mungkin melanggar kedua-dua mangsa kerana mereka berada pada kawasan titik buta.

Malang memang tidak berbau, malah kejadian sebegini bukan pertama kali berlaku. Jadi sekiranya anda berhadapan dalam situasi yang sama, mungkin beberapa langkah pencegahan boleh dibuat.

Jangan terlalu yakin bahawa semua pemandu jalan raya peka dengan keadaan sekeliling dan nampak anda sedang menukar tayar di tepi jalan. Seeloknya, letakkan penanda – kalau boleh pastikan segitiga pemantul cahaya keselamatan sentiasa dibawa dalam kereta – sekitar 200 meter dari tempat kereta anda berhenti bagi memberikan amaran awal kepada pengguna jalan raya yang lain.

Juga pastikan kereta anda berada sejauh yang boleh dari jalan raya, terutamanya jika tayar yang bocor berada pada sebelah luar menghadap jalan. Jika anda turut membawa penumpang lain dalam kereta, pastikan mereka tidak berada dalam atau berdekatan dengan kereta. Mungkin salah seorang dari mereka boleh bertugas untuk memberikan amaran kepada pemandu lain dan mengawal trafik.

Menukar tayar juga kadang-kala mengambil masa yang agak lama. Jadi sekiranya tayar tersebut mengalami kebocoran kecil, anda mungkin boleh menggunakan kit pembaikan tayar yang berasaskan bahan kedap/busa sebagai langkah pantas sementara, dan kemudian terus ke kedai tayar berhampiran bagi menukar tayar berkenaan.

Dan sekiranya kereta anda masih mempunyai perlindungan bantuan tepi jalan sama ada dari pengeluar mahupun pihak insuran, ada baiknya anda menghubungi mereka dan jauhkan diri anda dari jalan raya sementara menunggu bantuan tersebut sampai.

Promo toyota bandung