FIM MiniGP Malaysia 2022 berlangsung Ahad ini di SIC

0 Comments

harga toyota bandung

Hari Ahad hujung minggu ini, 5 Jun, FIM MiniGP Malaysia 2022 akan berlangsung di Litar Go-Kart Antarabangsa Sepang. Ia adalah satu siri perlumbaan yang kini sudah memasuki musim yang ketiga, dan dijadikan sebagai tapak pengenalan bagi pelumba muda berusia lapan hingga 14 tahun sebelum mereka dapat menyertai kelas perlumbaan yang lebih tinggi seperti Asian Talent Cup, European Talent Cup dan FIM CEV.

Dua kategori akan dipertandingkan dalam siri perlumbaan ini, iaitu SIC OhVale Junior Championship dan FIM MiniGP Malaysia. Kategori Junior adalah untuk pelumba berusia lapan hingga 11 tahun, menggunakan jentera MiniGP 110 cc, manakala kategori MiniGP pula adalah untuk mereka yang berusia 11 hingga 14 tahun, menggunakan jentera MiniGP 160 cc.

Semasa majlis pelancaran di Putrajaya semalam, ketua pegawai eksekutif Sepang International Circuit, Azhan Shafriman Hanif berkata bahawa FIM MiniGP Malaysia telah menghasilkan pelumba muda berbakat seperti Hakim Danish, Farres Putra, Emir Idzhar dan Farish Hafiy, yang mana semuanya adalah pemenang kejuaraan dalam kategori mereka. Tahun ini juga menyaksikan buat pertama kalinya seorang pelumba perempuan dipilih untuk kategori Junior, iaitu Fatihah Balqis.

Promo toyota bandung