GALERI: Porsche Cayenne CKD 2022 di Malaysia – harga dari RM550k, kurang RM115k dari model CBU

0 Comments

harga toyota bandung

Sejak akhir Mac lalu, unit pemasangan tempatan pertama untuk Porsche Cayenne sudah pun keluar dari kilang pemasangan Sime Darby di Kulim, Kedah. Untuk itu, kami membawakan galeri foto penuh SUV mewah ini untuk tatapan anda.

Ditawarkan pada harga RM550,000 termasuk cukai dan duti, tetapi tidak termasuk dengan cukai jalan, insurans atau lain-lain pilihan, Cayenne CKD ini adalah RM115,000 lebih murah berbanding versi import sepenuhnya (CBU). Angka ini disebabkan faktor pengecualian cukai jualan sepenuhnya yang bakal berakhir pada 30 Jun 2022.

Di bawah bonetnya, Cayenne diberikan enjin 3.0 liter pengecas turbo V6 petrol yang mampu menghamburkan kuasa 340 PS (335 hp) pada 5,300 rpm hingga 6,400 rpm dan tork 450 Nm pada 1,340 hingga 5,300 rpm. Penjana kuasa ini turut dipadankan dengan transmisi automatik Tiptronic lapan-kelajuan dan pacuan semua-roda aktif, membolehkannya dipecut dari 0-100 km/j dalam 6.2 saat dan kelajuan maksimum cecah 245 km/j.

Ciri standard yang diberikan termasuklah lampu utama LED dengan Porsche Dynamic Light System (PDLS), lampu belakang LED, kawalan suhu empat-zon, Porsche Communication Management (PCM) dengan skrin sesentuh 12-inci, perkhidmatan Porsche Connect dan kesepaduan Apple CarPlay, Porsche Advanced Cockpit, roda stereng sport, pedal penukar gear, konsol tengah dilengkapi Direct Touch Control dan Comfort Access.

Versi CKD juga menerima lebih banyak kelengkapan berbanding CBU, termasuk roda rekaan RS Spyder 21-inci, sistem bunyi sekeliling Bose, tempat duduk larasan kuasa 14-hala dengan fungsi memori, Park Assist dengan pandangan sekeliling, belakang dan hadapan. Pembeli juga boleh memilih antara tiga warna luaran – Carrara White Metallic, Jet Black Metallic dan Quartzite Grey Metallic – bersama dua pilihan warna kulit untuk dalaman – Hitam dan dua-tona Black-Bordeaux Red.

Pilihan kelengkapan yang turut disenaraikan menerusi laman web Porsche Malaysia termasuk
Porsche Tequipment yang merangkumi jaring tempat simpan barang RM536), boot liner (RM842), alas lantai untuk semua-cuaca (RM1,027), produk penjagaan kereta (RM1,095) dan rak basikal (RM3,032).

Selain itu, ia turut menawarkan Pakej Porsche Exclusive Manufaktur yang ditambah dengan pakej penggayaan SportsDesign (apron hadapan yang unik dan gerbang roda yang lebih menyerlah), sistem ekzos sport, kluster pencahayaan lapisan gelap, projektor pintu LED dengan logo jenama dan key fob yang sepadan dengan warna luaran dengan kesemuanya bernilai RM58,000. Akhir sekali, turut ditawarkan pakej personalisasi Porsche Design berharga RM38,888.

Buat masa ini, hanya versi asas Cayenne sahaja yang dipasang di Malaysia. Manakala varian yang lebih tinggi iaitu Cayenne S dan Cayenne Turbo masih kekal dengan unit CBU, masing-masing ditawarkan pada harga RM907,315 dan RM1,507,375.

Promo toyota bandung