GWM Poer P12 – tempahan di M’sia bakal dibuka; dari RM130k, turbodiesel 163 PS/400 Nm, autonomi Tahap 2

0 Comments

harga toyota bandung

Selepas Great Wall Motors (GWM) secara rasmi dilancarkan semula ke pasaran Malaysia (kini diuruskan sepenuhnya oleh subsidiari Great Wall Motor Sales Malaysia) awal minggu ini, syarikat berkenaan dilihat telah mengambil pra-tempahan untuk pelbagai model jenama China tersebut, termasuk trak pikap GWM Poer P12; laman web rasmi GWM Malaysia menyatakan pada bahagian bawah laman berkenaan bahawa tempahan untuk trak pikap tersebut akan dibuka tak lama lagi.

Berdasarkan tangkap layar yang diambil dari laman berkenaan oleh pengguna Facebook (ia telah dipadamkan dari laman web GMW Malaysia), GWM Poer P12 pasaran Malaysia ini akan hadir dalam badan double-cab serta menerima enjin turbodiesel 2.0 liter yang menghasilkan kuasa 160 hp dan tork maksima 400 Nm, dipadankan dengan kotak gear lapan-kelajuan automatik serta sistem pacuan semua roda Smart.

Spesifikasi tersebut nampaknya agak padan dengan model pasaran Australia yang dikenali dengan nama GWM Cannon yang dilancarkan pada lewat 2020, yang menerima enjin berkuasa 163 PS dengan badan double-cab, ditawarkan dalam tiga varian bersama varian asas 4×2.

GWM Cannon pasaran Australia

Poer P12 yang ditunjukkan dalam laman web GWM Malaysia berkenaan turut dilengkapi dengan kelengkapan pemanduan autonomi Tahap 2, namun senarai fungsi untuk sistem berkenaan masih belum dinyatakan. Sebagai panduan, Cannon pasaran Australia menerima sistem fungsi termasuk amaran pelanggaran hadapan, brek kecemasan automatik dengan pengesan pejalan kaki dan penunggang basikal, amaran keluar lorong, bantuan kekal lorong, bantuan tukar lorong, amaran lintasan trafik belakang, cruise control adaptif serta pengenal tanda trafik dan amaran kelajuan.

Sistem keselamatan GWM Cannon di Australia itu juga disertakan dengan tujuh beg-udara (bersama beg udara tengah antara kedua-dua tempat duduk hadapan, pemati sistem penghantaran bahan api automatik sekiranya berlaku kemalangan, bantuan mula mendaki dan bantuan turun bukit.

GWM Poer P12 pasaran Malaysia ini akan dijual pada harga bermula tidak kurang dari RM130,000 dan pra-tempahan perlu dibuat dengan membayar RM1,000, sama seperti pra-tempahan model EV Ora Good Cat. Pelanggan terawal yang menempah dijangka akan menerimanya pada suku keempat tahun ini, menurut apa yang tertulis dalam tangkap layar berkenaan. Enam warna badan ditawarkan untuk trak pikap ini termasuk biru, hitam, putih, perang, perak dan merah.

Ini bukan kali pertama GWM menawarkan trak pikap untuk pasaran Malaysia. Trak pikap GWM Wingle 5 pernah dijual pada pasaran tempatan menerusi pengedarnya sebelum ini iaitu Go Auto.

GALERI: GWM Cannon 2021 pasaran Australia

GALERI: Great Wall Pao 2021 pasaran China

Promo toyota bandung