Honda Civic Type R FL5 2023 – aksesori asli dari Honda Access untuk pasaran Jepun diperkenalkan

0 Comments

harga toyota bandung

Honda telahpun memperkenalkan Civic Type R generasi baharu minggu lalu yang diberikan kod casis FL5 bagi menggantikan model FK8 sebelum ini. Seperti biasa, barisan aksesori asli dari Honda Access untuk hot-hatch berkenaan turut diperkenalkan sekali. Honda Access merupakan pengeluar untuk aksesori Modulo Honda, jadi ia biasanya tidak akan memberikan penampilan lebih agresif seperti kelengkapan yang dikeluarkan oleh Mugen.

Untuk penampilan luaran, Honda Access menawarkan spoiler belakang gentian karbon untuk Type R FL5 ini. Sekali imbas, spoiler CF Honda Access tersebut nampak seakan diberikan rekaan yang sama seperti spoiler asal yang dibekalkan dari kilang. Namun sebenarnya sayap dari Honda Access ini menampilkan rekaan hujung sayap pada sebelah tengah dengan sudut yang lebih agresif, manakala sebelah sisi pula ia direka sebagai ‘bilah’ yang lebih mirip kepada spoiler GT-Wing.

Menurut Honda Access, dengan pemadanan spoiler ini ia dapat mengurangkan lagi berat keseluruhan Type R FL5 berkenaan sebanyak 1 kg. Spoiler tersebut juga diberikan tenunan gentian karbon berwarna merah (dengan semburan lapisan clear untuk kemasan akhir), dan pada sebelah bawah ia diberikan rekaan yang didakwa memberikan aerodinamik lebih baik dan tambahan untuk downforce sebelah belakang.

Selain itu, Honda Access juga menawarkan cermin sisi dengan kemasan penutup berwarna merah untuk FL5 ini. Menurut Honda Access lagi, komponen-komponen ini dibangunkan menerusi pengetahuan yang mereka dapat ketika membangunkan model-model Honda talaan istimewa Modulo X untuk pasaran domestik Jepun.

Pada sebelah dalam pula, ia diberikan kemasan gentian karbon dengan tenunan yang sama untuk konsol tengah (menggantikan kemasan perak asal) dan juga pada panel pintu. Dan jika anda tidak berminat dengan tombol gear aluminium ikonik Type R asli pada FL5 ini, Honda Access menawarkan tombol gear alumite hitam dengan balutan kulit. Honda Access turut menghasilkan perapi pemijak sisi bernyala dan pad tumit pemandu menggunakan alumite hitam yang sama.

Aksesori Honda Access lain yang ditawarkan untuk Civic Type R 2023 ini termasuk karpet kaki merah yang diperbuat dari material anti-bau dan anti-bakteria, lampu projektor yang memancarkan logo Type R ke bawah ketika pintu dibuka, pad pengecas telefon pintar tanpa wayar Qi,lampu-lampu LED merah dan putih untuk pelbagai bahagian dalam kabin, tray untuk bahagian kargo serta filem pelindung cat.

Tidak seperti FK8 yang diproduksi di United Kingdom, Civic Type R FL5 ini kembali diproduksi di Jepun selepas kilang Honda Swindon ditutup sepenuhnya tahun lalu. Perincian lain untuk model generasi baharu ini boleh anda baca dalam laporan pada PAUTAN INI.

GALERI: Honda Civic Type R FL5 2023

Promo toyota bandung