Indonesia mulakan ujian penilaian jalan raya biodiesel B40 – guna 12 kenderaan, bakal tamat hujung tahun ini

0 Comments

harga toyota bandung

Kerajaan Indonesia sudah memulakan ujian jalan raya untuk kenderaan dengan enjin diesel menggunakan bahan api biodiesel berasaskan 40% campuran minyak sawit (B40). Kementerian Tenaga dan Sumber Daya Mineral (ESDM) Indonesia kini mensasarkan untuk melengkapkan ujian jalan raya ini menjelang hujung tahun 2022 dan membekalkan cadangan teknikal untuk polisi implementasi bahan api B40 berkenaan, lapor agensi berita Antara.

“Ujian jalan raya ini adalah siri terakhir dalam pelbagai ujian yang telah dijalankan bagi menilai penggunaan B40 dan memastikan ia boleh beroperasi dengan baik,” kata menteri ESDM Arifin Tasrif ketika pelancaran ujian jalan raya berkenaan.

Ketua pengarah untuk tenaga boleh diperbahrui kementerian berkenaan, Dadan Kusdiana pula berkata, 12 kenderaan akan digunakan dalam ujian jalan raya ini. Ia termasuk enam kenderaan dengan berat masing-masing di bawah 3.5 tan, yang akan melengkapkan perjalanan harian 560 km dan jarak keseluruhan 50,000 km, dan enam lagi kenderaan dengan berat masing-masing melebihi 3.5 tan yang akan bergerak sejauh 400 km sehari, bagi melengkapkan jarak ujian keseluruhan 40,000 km.

Menurut Kusdiana lagi, ujian jalan raya B40 ini turut akan mengambil kira aspek pengendalian dan juga analisis penggunaan bahan api, ujian kualiti bahan api dan pelinciran, serta perkara lain berkaitan prestasi dan ujian-ujian kadar merit.

Berdasarkan laporan-laporan sebelum ini, dua jenis adunan B40 akan dinilai oleh kerajaan Indonesia. Pertama menggunakan 30% eter metil asid lemak (FAME) bersama 10% komposisi metil ester sawit suling (DPME), manakala yang kedua adalah menggunakan 30% FAME dan 10% adunan diesel berasaskan sawit (atau diesel hijau).

Keputusan sama ada untuk memandatorikan penggunaan B40 akan dibuat selepas ujian-ujian ini tamat. Kerajaan Indonesia telah merancang untuk melancarkan program B40 ini sekitar tahun 2021 atau 2022, tetapi program berkenaan terpaksa di tunda kerana peningkatan harga minyak sayuran, yang akan menyebabkan harga bahan api ini menjadi terlalu mahal.

Promo toyota bandung