Kerajaan luluskan cadangan bina jalan pintas sebagai laluan alternatif Terowong Menora – Menteri KKR

0 Comments

harga toyota bandung

Memandangkan banyak kemalangan jalan raya berlaku berhampiran dengan Terowong Menora di Lebuhraya Utara Selatan, kerajaan secara prinsipnya, sudah meluluskan cadangan membina jalan pintas sebagai laluan alternatif kepada kenderaan supaya tidak melalui terowong terbabit, ujar Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Walau bagaimana pun, menteri terbabit menyatakan, pihak syarikat dicadangkan perlu mematuhi semua syarat yang ditetapkan oleh Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), laporan Bernama.

“Memang cadangan sebenarnya sudah dibentangkan kepada kementerian, kita ada bawa ke kabinet dan secara prinsipnya sudah diluluskan. Apabila diluluskan secara prinsip, pihak syarikat perlu mematuhi semua prasyarat yang diletakkan oleh LLM dan juga kerajaan,” katanya.

Tambah beliau, syarat yang ditetapkan termasuk antaranya kajian alam sekitar, impak sosial dan trafik sebelum projek dapat boleh dilaksanakan.

“Bagi memastikan projek ini ‘viable’ (boleh) dilaksanakan, perlu melihat bagaimana kos projek itu dan berapa tol yang dikenakan nanti untuk membayar balik hutang operasi dan sebagainya. Sama ada projek ini boleh dilaksanakan atau tidak akan hanya dimuktamadkan apabila semua kajian itu selesai dan dibentangkan, sekarang ini kita sedang menunggu proses ini,” katanya.

Pada pertengahan Mei lalu, kerajaan Perak bersetuju dengan cadangan membina jalan pintas berhampiran Terowong Menora sebagai laluan alternatif, selain mengurangkan risiko kemalangan jalan raya.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, cadangan membina laluan pintas sejauh 64 Kilometer (km) bermula dari susur keluar Gopeng melalui Seputih sebelum keluar di Kuala Kangsar itu sudah diluluskan Kabinet pada bulan April lalu.

Promo toyota bandung