Kereta Singapura isi minyak tanpa buat pembayaran

0 Comments

harga toyota bandung

Ini sebuah kes aneh tentang sebuah kereta dengan pendaftaran Singapura yang mengisi minyak di Johor dan pergi tanpa membayar. Ia jadi aneh kerana bagaimana sebenarnya hal itu boleh berlaku?

Begini ceritanya. Sebuah Kia Sorento berpendaftaran Singapura yang anda lihat ini membeli diesel di stesen minyak di Bukit Indah, JB. Melainkan pemandunya tidak membeli minyak tersebut; dia didakwa meninggalkan stesen selepas membuat isian, tanpa membayar. Stesen minyak berkenaan kemudiannya menaikkan notis dan tangkap layar CCTV berkaitan, meminta pemilik kereta itu datang semula dan langsaikan bayaran.

Macam biasalah halnya sekarang, benda-benda begini akan lekas tular, dan sampai ke perhatian laman media sosial di Singapura, SGRV Admin. Mereka menyemak nombor plat dan mencari SNA 9151 S dan info rasmi menunjukkan 2.2D, jadi dakwaan berkaitan isian diesel itu berasas.

Apa pun, tidak seperti petrol RON95, kenderaan Singapuran dibenarkan untuk mengisi diesel di Malaysia, namun pembeliannya hanya terhad kepada 20 liter sehari di stesen minyak dalam lingkungan 25 km dari sempadan Malaysia-Singapura (Bukit Indah berada dalam zon berkenaan). Harga diesel di Singapura adalah sekitar S$3 (RM9.60) seliter dan di Malaysia, harga dengan subsidi adalah RM2.15 seliter bagi Euro 5 B10 dan B20. Berdasarkan angka ini, untuk 20 liter, penjimatan yang boleh didapati oleh kenderaan Singapura ini adalah RM149.

Untuk tidak membayar, itu salah. Warga Singapura ketika ini sudah menikmati banyak penjimatan (tambahan dengan kadar tukaran matawang asing SGD-MYR ketika ini) dan untuk tular dengan manfaat kurang daripada S$50 itu tidaklah berbaloi, kan? Mampu guna Sorento, tak akan tak mampu untuk isi minyak dengan harga yang sudahpun ada subsidi di Malaysia.

Tapi apa yang lebih pelik adalah bagaimana ini boleh berlaku. Mungkin pemandunya ke kaunter dan juruwang terlupa minta bayaran terlebih dahulu sebelum mengaktifkan pam? Kebiasaannya di kaunter, pelanggan perlu membayar terus atau meninggalkan wang terlebih dahulu untuk isian, sepatutnya. Mungkin berlaku kesilapan yang terlepas pandang dalam proses itu.

Promo toyota bandung