Memandu kereta di Malaysia seharusnya jadi perkara mewah, bukan keperluan – ADUN DAP Liew Chin Tong

0 Comments

harga toyota bandung

Anda mungkin perasan sebaik sahaja pelbagai sekatan dibuka ketika negara menuju ke fasa peralihan ke endemik, kesesakan jalan raya dilihat menjadi semakin teruk, khususnya di kawasan Lembah Klang. Perkara ini telah pun mendapat perhatian beberapa wakil pembangkang untuk bersuara agar ia diambil perhatian oleh kerajaan.

Antara mereka yang memberikan pandangan terhadap isu berkenaan adalah wakil rakyat Perling dan juga timbalan setiausaha agong DAP, Liew Chin Tong. Jika sebelum-sebelum ini pembangkang selalu memperkatakan berkenaan harga kereta dan juga harga bahan api di Malaysia yang tinggi, lain pula pendapat Liew kali ini.

Menurutnya dalam satu hantaran Facebook, kerajaan kini perlu mencari kehendak politik agar memandu kereta persendirian menjadi sesuatu yang mewah dan bukan lagi keperluan di Malaysia. Beliau menyatakan buat masa sekarang rakyat Malaysia terpaksa berharap kepada kereta persendirian kerana keperluan seperti pengangkutan awam masih tidak wujud di banyak kawasan dalam negara, termasuk Kuala Lumpur, di mana bandaraya berkenaan masih kurang hubungan mula dan akhir dalam jaringan sistem tersebut.

Beliau menggesa kerajaan untuk meluaskan lagi kawasan perkhidmatan untuk bas dan pelbagai mod pengangkutan awam yang lain bagi membolehkan sekurang-kurangnya 40-50% populasi mempunyai jaringan pengangkutan awam yang boleh diharap. Perkara ini menjadi lebih mendesak dengan kenaikan harga minyak global.

“Setiap kali harga petrol global meningkat kepada AS$100 setong, akan ada seruan panik untuk mengurangkan kadar subsidi. Menurut menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz, dengan harga minyak mentah yang tinggi sekarang, subsidi petrol Malaysia sahaja mungkin mencecah sehingga RM30 bilion tahun ini, hampir dua kali ganda daripada anggaran asalnya,” katanya.

Kerajaan sebelum ini sudahpun menyatakan bahawa struktur subsidi bahan api kepada yang lebih bersasar akan diperkenalkan bagi mengurangkan beban kewangannya dan ia hanya akan disalurkan kepada golongan yang benar-benar memerlukan. Menurut Liew, langkah tersebut tentunya akan menyebabkan harga petrol naik.

Dengan sistem pengangkutan awam yang baik masih belum dapat disediakan, kenaikan harga petrol tersebut akan memaksa mereka yang berpendapatan rendah beralih kepada motosikal untuk bergerak, sekaligus akan meningkatkan kadar kematian di atas jalan raya.

“Penyelidikan menunjukkan setiap kali harga petrol naik di Malaysia, jumlah kematian jalan raya meningkat. Terdapat korelasi langsung antara kenaikan petrol dan bilangan orang yang beralih kepada motosikal, selari dengan jumlah kematian dan kemalangan jalan raya,” katanya. Walau bagaimanapun, beliau tidak memberikan sebarang data untuk menyokong dakwaannya itu.

Menurutnya lagi, dengan sistem pengangkutan awam yang mencukupi bukan sahaja dapat membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas, tetapi ia juga akan menyumbang besar kepada pengurangan pelepasan karbon, iaitu faktor utama untuk melambatkan perubahan iklim.

Promo toyota bandung