Modenas bungkus projek “supermoped”, tapi masih bangunkan kapcai atas 150 cc dengan Kawasaki

0 Comments

harga toyota bandung

Modenas Kriss Concept rekaan Saharuddin Busri

Apa pun yang ada dengar tentang “supermoped” Modenas sebelum ini, semuanya sudah berakhir. Perkara ini dijelaskan sendiri oleh CEO Modenas, Roslan Roskan dalam satu majlis bersama media di Gurun, Kedah. Walaubagaimanapun, ia tidak bermakna Modenas melupakan terus segmen ini.

Modenas sedar, segmen motosikal 150 cc dan ke atas adalah sangat besar dan mereka tidak mahu melepaskan peluang untuk bersaing di dalamnya. Selain daripada itu, Roslan juga menjelaskan, Modenas kini dalam proses untuk memperkenalkan semula kapcai Modenas berkapasiti 150 cc ke atas.

Memandangkan sekarang hampir separuh pegangan saham dalam Modenas dipegang oleh Kawasaki, pasti ramai yang menjangkakan campur tangan Kawasaki dalam pembangunan kapcai berprestasi ini. Itu memang benar, dan Roslan sendiri memberitahu, mereka mahukan kapcai ini mempunyai identiti seperti Kawasaki.

Ketua bahagian rekaan Kawasaki Heavy Industries Ltd., Keishi Fukumoto

Malangnya, Kawasaki sekarang lebih banyak memberi tumpuan kepada pembangunan dan pengeluaran motosikal berkuasa tinggi berbanding yang berkuasa rendah. Kita boleh berkata, kalau begitu, mengapa tidak ambil sahaja enjin 250 cc dan turunkan kapasitinya kepada bawah 200 cc? Salah seorang wakil Kawasaki yang turut hadir dalam majlis sama memberitahu, ia tidak semudah itu, dan akan menyebabkan kos kapcai tersebut menjadi tinggi (kerana enjin itu sendiri berspesifikasi tinggi).

Namun, apa yang diberitahu dengan jelas adalah kapcai ini turut menerima sentuhan daripada pereka Kawasaki dari Jepun, termasuklah Keishi Fukumoto, yang telah datang ke Malaysia untuk proses-proses akhir pengesahan rekaannya. Pendapat kami, prototaip kapcai tersebut mungkin sudah ada, tetapi semasa lawatan ke dalam kilang, tiada sebarang bayang atau kesannya lagi.

Roslan masih tidak membuka mulut berkenaan spesifikasi kapcai berprestasi ini, tetapi beliau ada menyatakan bahawa Kawasaki juga tidak cuma menggunakan enjin atau kelengkapan keluaran mereka sendiri, dan disebabkan itu, mereka juga boleh memilih barangan dari pembekal tertentu. Sebagai pengeluar motosikal tempatan, kita boleh menjangkakan harga berada di bawah RM10k.

Promo toyota bandung