MOT ada mekanisme tentukan harga tiket ECRL – ikut saranan PM untuk tetapkan tambang mampu milik

0 Comments

harga toyota bandung

Semalam, telah berlangsungnya Majlis Perasmian Permulaan Pengorekan Terowong Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dengan kaedah Mesin Pengorek Terowong (TBM) yang disempurnakan oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob di Tapak Pembinaan Terowong Berkembar Genting, Pahang.

Dalam majlis berkenaan, Ismail Sabri meminta Kementerian Pengangkutan (MOT) untuk merangka tambang yang amat berpatutan bagi ECRL yang dijangka mula beroperasi pada tahun 2027. Kemajuan pembinaan projek mega terbabit disasarkan bakal mencapai 37% menjelang akhir tahun ini dan dijangka siap mengikut jadual iaitu pada Disember 2026.

Berhubung isu tambang, menteri MOT Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, berkata, pihaknya sudah mempunyai mekanisme sendiri dalam menentukan harga tiket ECRL bagi memastikan ia adalah mampu milik. Di mana mekanisme pengiraan tambang itu adalah di bawah tanggungjawab Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Tambah beliau, pihaknya akan melaksanakan kaedah pengiraan tambang supaya hampir sama seperti yang dikenakan bagi perkhidmatan tren elektrik (ETS) Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) seperti yang disarankan oleh Perdana Menteri.

“Ini bersangkutan dengan beberapa tohmahan dan dakwaan tidak berasas mengatakan harga tiket (ECRL) akan menjadi beratus ringgit. Ini adalah satu tuduhan yang tidak berasas kerana mereka menggunakan metodologi pengiraan sendiri.

“Kita ada mekanisme kita sendiri. Di peringkat APAD kita memang ada kaedah pengiraan. Sebab itu untuk perkhidmatan yang dibekalkan atau diberikan oleh pihak KTMB termasuk ETS, kadar pengiraan adalah berdasarkan per kilometer, jadi akhirnya penjumlahan itu tidak membebankan,” katanya seperti yang dilaporkan Berita Harian.

Jelas beliau lagi, kadar pengiraan tambang ECRL juga tidak akan memasukkan komponen perbelanjaan modal (Capex). Jika Capex dimasukkan, bermaksud kerajaan perlu meminta balik pulangan yang dibelanjakan dan ia bukan yang ingin dilakukan kerajaan.

“Sebagai contoh, untuk seorang penumpang yang kerap menggunakan MRT, kos sebenarnya RM200, tetapi RM200 ini kita tidak kutip sepenuhnya, sebaliknya kita berikan My50 bermaksud 75% atau RM150 itu ditanggung oleh kerajaan.

“Itu pun kita tidak mengambil kira pelaburan asas untuk membangunkan infrastruktur terbabit. Kalau kita masukkan semua ini ia akan menjadi jumlah yang besar. Tidak mungkin RM5, RM6, jadi ini yang saya mahu perbetulkan kepada semua kadar tambang ECRL yang akan ditentukan kelak berdasarkan kepada formula pengiraan oleh APAD,” katanya.

Promo toyota bandung