Penghantar makanan mogok 24 jam hari ini – Grab bagi maklum balas, tiada pengurangan bayaran asas

0 Comments

harga toyota bandung

Semalam telah keluar satu laporan bahawa penghantar makanan bermotosikal (rider) berpakat untuk mengadakan satu mogok 24 jam hari ini (5 Ogos) di seluruh negara sebagai tanda protes mereka terhadap bayaran diterima yang mereka katakan tidak adil.

Menurut timbalan presiden Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia, Abdul Hakim Abdul Rani, rider dibayar kadar rata untuk setiap penghantaran dan menerima insentif berdasarkan masa dan jarak bagi setiap tempahan yang diterima.

Walaubagaimanapun beliau mendakwa, rider tidak menerima pampasan yang sepatutnya apabila penghantaran mengambil masa yang lebih lama untuk dilaksanakan. Beliau turut menambah bahawa rider ditekan untuk melaksanakan lebih banyak penghantaran setiap hari untuk mencapai pendapatan sasaran mereka, dan mogok 24 jam ini dilakukan bagi menunjukkan kepada syarikat bagaimana perasaan mereka berkenaan situasi sekarang, di mana mereka rasa mereka menerima kurang bayaran meskipun telah membuat lebih penghantaran.

Susulan daripada pengumuman mogok yang dipanggil sebagai “Food Delivery Blackout” ini, Grab Malaysia telah mengeluarkan satu kenyataan yang menjelaskan tiada pengurangan bayaran asas dibuat untuk servis penghantaran mereka – lapor The Star.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, syarikat itu memberitahu bahawa isu terbaru yang dibangkitkan oleh rakan penghantar mereka adalah disebabkan oleh kesilapan yang berlaku dalam sistem, di mana rider akan melihat percanggahan dalam bayaran yang diterima. Grab bagaimanapun memberitahu bahawa isu ini telah diatasi dengan menyampaikan kembali sebarang kekurangan kepada rakan penghantar mereka yang terkesan. Perkara ini dikatakan sudah dijelaskan melalui saluran komunikasi rasmi 21 Julai lalu.

“Kami meminta maaf atas sebarang kesulitan terjadi kepada semua rakan kongsi kami, dan kami ingin menggalakkan mereka untuk mendekati kami melalui laman Facebook kami, atau datang terus ke Grab Driver Centre & Kiosks (GDC) sekiranya ada sebarang pertanyaan,” kata Grab.

Syarikat itu juga memberi jaminan kepada semua pengguna, termasuk pelanggan dan rakan peniaga bahawa mereka sentiasa komited dalam memberi sokongan kepada komuniti rakan penghantar. Ia juga memberitahu bahawa pelbagai usaha telah diperkenalkan untuk memberi sokongan kepada rakan penghantar selama beberapa tahun ini.

Grab menyatakan, antara inisiatuf yang dibuat termasuk perlindungan sewaktu bekerja dengan perlindungan kemalangan individu percuma dan kerjasama dengan EPF, serta membantu rider mengurangkan kos operasi melalui antaranya diskaun petrol, penyelenggaraan kenderaan dan keperluan harian. Selain daripada itu, mereka juga ada membuat pelbagai promosi dan kempen untuk menyediakan lebih tugas kepada rider.

Promo toyota bandung