Sayap kecil di belakang jentera Aprilia RS-GP “ada beri perubahan” – kata pelumba pasukan, Aleix Espargaro

0 Comments

harga toyota bandung

Aerodinamik sentiasa menjadi perkara penting dalam pembangunan sesebuah jentera lumba, bukan sahaja untuk menjadikan ia lebih laju, tetapi juga membantu ciri lain seperti daya tolakan ke bawah dan stabiliti. Disebabkan itu, anda akan kerap dapat melihat perubahan pada panel-panel badan, termasuklah jentera lumba MotoGP.

Jumaat lalu, semasa sesi ujian pusingan perlumbaan MotoGP di Mugello, Itali, Aprilia telah menarik perhatian ramai dengan kemunculan sayap kecil di bahagian belakang jentera RS-GP yang dibawa oleh penunggang uji mereka, Lorenzo Savadori.

Kita sebagai orang biasa mungkin terdetik bagaimana sayap sekecil itu boleh memberi kesan kepada jentera, apatah lagi ia berada di belakang penunggang sewaktu bergerak, tetapi menurut pelumba Aprilia, Aleix Espargaro, ia memang “ada beri perubahan.”

“Saya sendiri masih belum dapat mencuba sayap belakang ini, tetapi saya telah melihat data yang didapati daripada ujian dalam terowong angin, dan ia sangat menarik. Ia nampak macam satu gimik pemasaran, tetapi percayalah saya, ia memang ada beri perubahan,” kata Aleix kepada Crash.net.

Menurut Aleix lagi, sayap itu direka untuk meningkatkan beban pada roda belakang, dan ia membantu menambah baik prestasi fasa pertama membrek. Walaubagaimanapun, semasa perlumbaan, kedua-dua pelumba pasukan Aprilia Racing, iaitu Maverick Vinales dan Aleix Espargaro masih belum menggunakan sayap belakang tersebut.

Promo toyota bandung