Tesla dipelawa untuk melakukan pelaburan dan hasilkan kenderaan elektrik di Malaysia – Ismail Sabri

0 Comments

harga toyota bandung

Sempena dengan kunjungan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke Amerika syarikat, beliau turut mempelawa pengeluar kenderaan elektrik (EV) premium, Tesla, untuk melabur dan menghasilkan EV di Malaysia.

“Saya cadang Tesla membuat pelaburan di Malaysia dalam menghasilkan kereta elektrik,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama,

Dalam rangka lawatan kerja selama empat hari ke AS termasuk bertemu Presiden Joe Biden dan pemimpin ASEAN, selain Tesla, beliau turut mempelawa pelabur dan ahli perniagaan negara terbabit untuk memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan.

Beliau mengalu-alukan mereka, terutamanya syarikat Fortune 500 untuk melabur atau meningkatkan pelaburan mereka, iaitu dalam sektor digital ekonomi, teknologi hijau dan EV. Dalam masa yang sama, beliau telah meminta Majlis Perniagaan Amerika Syarikat-ASEAN (AS-ABC) untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam menarik pelaburan ke ASEAN, terutamanya Malaysia.

Penubuhan AS-ABC pada 1984 mewakili 170 perniagaan utama Amerika di Asia Tenggara.

Pada Mac lalu, media antarabangsa melaporkan rancangan Tesla untuk membina kilang membangunkan teknologi bateri lithium-ion di negara jiran, Indonesia, menemui kegagalan. Antara faktor kegagalan terbabit ialah Tesla dan kerajaan Indonesia tidak sepakat dalam soal bekalan bahan mentah. Namun sebulan kemudian, wakil kerajaan Indonesia, sekali lagi mengaturkan pertemuan dengan bos besar Tesla, Elon Musk untuk perbincangan semula mengenai rancangan terbabit termasuk menghasilkan EV di sana.

Namun sekiranya rancangan terbabit sekali lagi tidak menemui kesepakatan, adakah ini bermakna Malaysia ada harapan untuk menarik perhatian Tesla bagi merealisasikan rancangan tersebut ke Malaysia pula?

Promo toyota bandung